View workplaces, articles and jobs relevant for you:
 

Måske kan du få dit kursus betalt

save for later
share
Som ledig kan du deltage i kompetencegivende kurser, samtidig med at du søger job. Og måske kan du endda få dit kursus betalt af a-kassen eller jobcenteret. Dine muligheder afhænger bl.a. af din uddannelsesbaggrund, din ledighedsperiode og om du modtager dagpenge eller kontanthjælp.

Statistikkerne viser, at kurser for ledige er med til at åbne døren til arbejdsmarkedet for mange jobsøgere. Kurserne er ofte praktisk funderede, så du foruden en teoretisk ballast bliver rustet til at løse helt konkrete og målbare opgaver for din kommende arbejdsgiver. Her kan du læse mere om, hvordan et kursus kan være vejen ud af ledighed.

Ulempen ved mange kursusforløb er dog, at de er dyrere end et normalt husholdningsbudget bryder sig om. Derfor kan det være en god idé at undersøge, om du kan få et kompetencegivende kursus betalt via a-kassen eller jobcenteret.

Hvem kan få betalt et kursus?

Reglerne for tildeling af betalte kurser er indviklede, og udfaldet af din kursusansøgning vil afhænge af netop din individuelle situation. Fx har kursets niveau og din uddannelsesbaggrund stor betydning, ligesom det fx også spiller ind, om du er på dagpenge eller kontanthjælp.

Er du på dagpenge, er det i første omgang a-kassen, der tager stilling til din kursusansøgning. Men falder deres beslutning ikke positivt ud, har du mulighed for at søge hos jobcenteret i stedet. Hvis du er på kontanthjælp, er der ingen a-kasse involveret i beslutningsprocessen, men kun jobcenteret.

Tjek positivlisterne

I første omgang anbefaler vi dig at tjekke udvalget af kurser for ledige, som det er muligt at få betalt. Disse kurser finder du på de såkaldte regionale positivlister, som er fortegnelser over godkendte kurser i de enkelte landsdele.

På grund af arbejdsmarkedets regionale skævhed er nogle kurser kun tilskudsgodkendte i visse dele af landet, da der fx ikke er mangel på den type medarbejdere i andre landsdele.

Frem med de gode argumenter

Når du har fundet et kursus med relevans for dig, er det tid til at gennemtænke, hvordan netop dét kursus kan øge dine jobmuligheder. Jo bedre dine argumenter er, jo større er chancen for, at du får kurset bevilget.

Du kan fx:

  • undersøge, i hvor mange aktuelle jobopslag der efterspørges disse kompetencer.
  • spørge dit netværk, om de på deres arbejdsplads mangler disse kompetencer.
  • finde avisartikler eller andet researchmateriale, der underbygger påstanden om, at du øger din jobværdi ved at tilegne dig netop disse kompetencer.
  • kontakte kursusudbyderen og spørge ind til forventede job- og evt. praktikmuligheder ifm. deltagelse på deres kursus.

Kontakt a-kassen eller jobcenteret

Når du er færdig med din research, er det tid til at kontakte a-kassen, hvis du er på dagpenge, og jobcenteret hvis du er på kontanthjælp. Herefter vil de vejlede dig om det videre forløb.

Vi krydser fingre for, at du er en af dem, der får bevilget et kursus!


Related articles
Illustration
Guide til jobsamtalen
”Vær så godt forberedt, at du kan tale i timevis – og vær så nysgerrig, at du ikke gør det,” lyder det overordnede råd fra karrierekonsulent ved DJØF, Thomas Graversen
21.04.2023
By: Thomas Graversen, DJØF (interview)
Illustration
10 tips til jobsamtalen
Jobsamtalen er ikke en eksamen, men det betyder ikke, at man skal komme uforberedt. Det er til jobsamtalen, at du skal vise dig fra din bedste side. Brug vores 10-trins guide til virkelig at skinne.
08.11.2019
By: Move On Career
Illustration
HR-cheferne om jobsamtalen
Hvordan forbereder du dig bedst til en jobsamtale? HR-chefer fra nogle af Danmarks største virksomheder giver et bud.
05.10.2021
By: Move On Career
Illustration
Guide: Bliv klar på dine kompetencer
Kirsten Holm Madsen, karriererådgiver ved MA a-kasse, har hjulpet KarriereVejviseren med en række råd til dig, der gerne vil have helt styr på, hvad du kan tilbyde arbejdsmarkedet.
04.09.2019
By: Kirsten Holm Madsen
Illustration
Husker du at vedligeholde dine kompetencer?
For at få sig en god karriere med masser af spændende jobmuligheder gælder det om at have de rette kompetencer, der både er efterspurgte og fremtidssikrede. Netop det kan du sikre dig med løbende kompetenceudvikling og efteruddannelse
06.02.2023
By: IBA Erhvervsakademi Kolding (sponsorartikel)
Illustration
10 bløde kompetencer til CV'et
Hvilke kompetencer er mest eftertragtede hos arbejdsgiverne - og hvilke bør nævnes i CV'et?
29.11.2023
By: Move On Career
Illustration
Det rigtige kursus kan være vejen ud af ledighed
Er du ledig? Og er der langt mellem jobsamtalerne? Så kan et kompetencegivende kursus parallelt med jobsøgningen være vejen ud af din ledighed. Måske kan du endda få kurset betalt af jobcenteret eller din a-kasse!
02.03.2020
By: Move On Career
HPT