View workplaces, articles and jobs relevant for you:
 

10 tips til jobsamtalen

save for later
share
Jobsamtalen er ikke en eksamen, men det betyder ikke, at man skal komme uforberedt. Det er til jobsamtalen, at du skal vise dig fra din bedste side. Brug vores 10-trins guide til virkelig at skinne.

1. Få indsigt i virksomheden

Succes til jobsamtalen starter hjemme hos dig selv med et solidt forarbejde, der handler om, at du skal sætte dig ind i den virksomhed, du skal til samtale hos.

Er du velforberedt, viser du, at du interesserer dig for virksomheden og har givet dig tid til at undersøge, om det er et sted for dig.

2. Forbered spørgsmål

Inden jobsamtalen er det en god idé at forberede et par spørgsmål, som du kan stille i løbet af samtalen. De kan blandt andet handle om faglig udvikling: Får du mulighed for at komme på kurser? Får du tilknyttet en mentor? Eller kan det handle om mere 'bløde' ting, såsom hvordan frokostordningen fungerer, eller om der er nogle sociale arrangementer på arbejdspladsen?

Det er også en god idé at medbringe en kopi af din ansøgning, CV, eksamensbevis, eventuelle anbefalinger og jobannoncen, hvis du har søgt opfordret.

3. Kom nervøsiteten i forkøbet

Det er meget naturligt at være nervøs forud for en jobsamtale, og din nervøsitet er ikke noget, der skiller dig negativt ud eller diskvalificerer dig i forhold til jobbet. Er du virkelig meget nervøs, så overvej at fortælle intervieweren det – for det dæmper ofte nervøsiteten.

Desuden kan du træne interviewsituationen ved f.eks. at forberede svar på de almindelige samtalespørgsmål – eller ved at forberede nogle konkrete spørgsmål. Endelig kan du gøre dig dine egne styrker, svagheder og arbejdsmæssige ønsker klart eller gennemføre 'prøvesamtaler' med studiekammerater eller familiemedlemmer.

4. Undgå kontaktbrølere

Undgå de klassiske kontaktbrølere, der skaber et kedeligt første indtryk: Det slappe håndtryk, det vigende blik, det manglende smil, armene over kors, fumlen ved håret eller vriden med hænderne. Spørg eventuelt dine venner, om du har nogle irriterende vaner, eller optag og se dig selv på video. Måske vil videooptagelserne vise, at du virker på en anden måde, end du troede.

Med hensyn til talefacon er det en god idé at tilstræbe en vis neutral opførsel i de første minutter, indtil du har 'læst' situationen. Måske skal du være mere udadvendt eller dæmpe din trang til vittigheder og hurtige bemærkninger.

5. Fortæl, hvad du kan

Når du sidder til jobsamtalen, er det i høj grad op til dig at få formidlet dine kvalifikationer tydeligt. Du skal ikke tage for givet, at intervieweren er fuldstændig klar over, hvad en person med netop din uddannelse kan, for der findes mange studieordninger og kandidatgrader.

Fortæl hvad det er, du kan i forhold til jobbet: At din erfaring med at analysere Shakespeare-sonetter har givet dig et forståelsesværktøj, du kan bruge til virksomhedens computerprogrammer, eller du har holdt foredrag om disse sonetter, så du kan sagtens holde foredrag om virksomhedens produkter.

6. Tal, men hverken for lidt eller for meget

En anden måde at vise begejstring på er ved at tale. Naturligvis skal du ikke tale så meget, at du virker afbrydende eller forhindrer intervieweren i at få stillet sine spørgsmål. Men du skal heller ikke tale så lidt, at du fremstår som et intetsigende interviewoffer, der kun fåmælt siger noget, når arbejdsgiveren spørger.

Det handler om at tale på eget initiativ ved at komme med konkrete svar, drage paralleller fra samtaleemnet til egne erfaringer og stille spørgsmål.

7. Vis interesse og positivitet

En typisk jobsamtale starter med, at arbejdsgiveren eksempelvis fortæller om virksomheden, dens arbejdsområde og udvikling. Her skaber det en god stemning, hvis du forholder dig interesseret og positiv til det, du hører.

Undlad at afbryde hele tiden, men kom i stedet af og til med bemærkninger og uddybende spørgsmål. Nysgerrighed og interesse giver intervieweren et godt indtryk af dig.

8. Klæd dig, så du matcher stedet

Match det sted, hvor du skal til samtale. Er det en konservativ finansvirksomhed, så undlad at komme med ring i næsen. Og er det et lille afslappet webbureau, så overvej om det mørke jakkesæt med slips og vest nu også er den rette stil.

Være tro mod dig selv. Tag ikke noget tøj på, som du føler dig utilpas i, og klæd dig ikke i noget, du aldrig ville gå i, hvis du fik jobbet.

9. Opfør dig som ansøger og gæst

Opfør dig som om du ikke tager noget for givet. Foruden ansøgerattituden bør du også opføre dig som gæst. Det handler om at udvise ydmyghed samt holde dig lidt tilbage, indtil du har fornemmet 'spillereglerne' og stemningen ved jobsamtalen.

10. Ærlighed sælger bedre

Hvis du svarer ærligt og udstråler ærlighed under jobsamtalen, så tæller det godt på plussiden – hvis du i øvrigt har været fornuftig at høre på.

Så vær oprigtig og forsøg ikke at gætte, hvilke svar der vil være taktisk klogest.


Related articles
Illustration
Guide til jobsamtalen
”Vær så godt forberedt, at du kan tale i timevis – og vær så nysgerrig, at du ikke gør det,” lyder det overordnede råd fra karrierekonsulent ved DJØF, Thomas Graversen
21.04.2023
By: Thomas Graversen, DJØF (interview)
Illustration
Jobsamtale: Sådan!
Hvilke spørgsmål kan du blive stillet til en jobsamtale? Vi har spurgt personaleansvarlige i små og store, offentlige og private virksomheder, så du kan få en idé om, hvilken type spørgsmål du med fordel kan forberede dig på.
23.09.2024
By: Move On Career
Illustration
Brug dine guldhistorier!
Storytelling er et centralt punkt i verdens mest træfsikre interviewmetode, det strukturerede interview. Så haps jobbet ved at gøre fortællekunsten efter.
21.04.2023
By: Lars Ulrik Jeppesen, Karrierekonsulent CA a-kasse
Illustration
Oversælg ikke dig selv
Det er dømt til at mislykkes, hvis du forsøger at oversælge dig selv til jobsamtalen. Som nyuddannet har du ikke alverdens erfaring, og det skal du erkende fra start af.
29.01.2019
By: Interview med Carsten Lysdahl Søgaard og Kirsten Jensen
Illustration
Tests til jobsamtalen
Er du nervøs for testen til jobsamtalen? Få råd til hvordan du skal tackle en test før, under og efter samtalen.
08.04.2020
By: Move On Career
Illustration
HR-cheferne om jobsamtalen
Hvordan forbereder du dig bedst til en jobsamtale? HR-chefer fra nogle af Danmarks største virksomheder giver et bud.
05.10.2021
By: Move On Career
Illustration
Tag magten ved forhandlingsbordet
Én ting er at sikre jobbet - næste skridt er at forme det, så du (for)bliver tilfreds. Forhandlingsekspert Keld Jensen fortæller dig, hvordan du kan tage styringen, når der skal forhandles løn og arbejdsopgaver.
21.04.2023
By: Move On Career
Illustration
Nervøsitet før jobsamtalen
Du har sikkert oplevet det i forbindelse med jobsamtaler; nervøsiteten stiger, du er spændt, sat op og klar til at præstere. Her giver cand.psych. Lykke Pedersen en række gode råd om, hvordan du kan bruge din nervøsitet positivt.
29.05.2020
By: Cand.psych. Lykke Pedersen, partner i Kjerulf og Partnere A/S.
Illustration
Pikante spørgsmål til jobsamtalen
Til jobsamtalen kan du blive udsat for en række spørgsmål, som er ulovlige at stille - eller hvor det er ulovligt, at virksomheden lægger vægt på dit svar. Her er en oversigt over nogle af de spørgsmål, du ikke er forpligtet til at svare på.
25.04.2023
By: Move On Career
Illustration
Tips til online jobsamtale
Det traditionelle face-to-face møde er stadig den mest benyttede metode til jobsamtaler - men det er ikke altid en mulighed. Det har vi især set i forbindelse med udbredelsen af coronavirus, som har tvunget mange til at skifte til digitale jobsamtaler. Læs her, hvad du kan forvente og bør være opmærksom på.
13.06.2022
By: Tomasz Otap, Move On Career
HPT