Se virksomheder, artikler og job der er relevante for dig:
 

Videojobsamtale - de jobsøgendes egne tips

 
læst 4.672 gange
gem til senere
del
Har du været til en jobsamtale via video? Det har mange af vores brugere. Her giver de gode råd fra jobsøgende til jobsøgende om, hvordan du giver det bedste indtryk via skærmen.

En jobsamtale via video er et godt alternativ, hvis den fysiske jobsamtale ikke er en mulighed. Et fysisk møde er dog langt at foretrække. Sådan lyder dommen fra jobbanknetværkets brugere og jobsøgende. Og de bidrager her med gode tip til dig, der skal stå foran kameraet næste gang.


Læs også vores råd til videojobsamtaler og vores 10-trins guide til en jobsamtale.


 

Hvad er det bedste ved en videojobsamtale?

Selv om hovedparten af alle adspurgte klart foretrak fysiske jobsamtaler, havde en videosamtale alligevel en række fordele. Den mest åbenlyse fordel blev udpeget af mange - man kan gennemføre en jobsamtale, hvor det ellers ikke ville være muligt. Men også fleksibilitet og nemmere koordination er blevet fremhævet af respondenterne.

 

 
Det bedste er efter min mening, at det tager noget af nervøsiteten, at man ikke mødes ansigt til ansigt. Man sidder hjemme i trygge, vante omgivelser, hvilket giver en vis afslappethed.
- Nicoline, cand.scient.adm.
 
Man undgår besværet med transporten og at få det timet, så man ikke møder op for tidligt eller for sent.
- Henriette, cand.merc.jur
 
At man muligvis er mindre nervøs og i større kontrol over situationen.
- Oliver, byplanlægger
 
Man kan være mindre nervøs. Man ‘sparer’ tid og transport.
- Anonym jobsøgende, 26 år
 
At man sidder i sine naturlige og vante rammer i ens hjem, hvilke ofte kan få en til at slappe mere af under en samtale.
- Laura, digital konceptudvikler studerende
 
Intens fokus på ansøgers ansigtsudtryk og kropssprog.
- Kontorchef, styrelse
 
At den kan gennemføres selvom der er stor afstand mellem firma og kandidat.
- Christina
 
Kan foregå diskret, effektivt, rette påklædning ikke noget der skal bruges tid på, transport spares.
- Anonym jobsøgende, 48 år
 
Bekvemmelighed - ingen rejsetid, nemmere at koordinere babypasning.
- Anonym jobsøgende, 36 år
 
Det er fleksibelt i forhold til at finde et tidspunkt til det.
- Anonym jobsøgende, 23 år
 
Man sparer potentielt meget tid på transport, der er mindre risiko for at blive bedømt på påklædning, at dufte dårligt, svedige håndflader og. lign.
- Pernille, cand.scient.anth

 

Hvad er det værste ved en videojobsamtale?

Blandt ulemper ved fjernjobsamtaler kommer kemien klart på førstepladsen med teknikken på en stærk andenplads. Vær også opmærksom på, at du kan gå glip af meget kropsprog og derved misse nogle signaler fra deltagerne i mødet.

 

 
Der kommer ikke et naturligt “flow” i samtalen, og det er svært at mærke stemningen og kemien med virksomheden over computeren. Det bliver lidt kunstigt.
- Nicoline, cand.scient.adm.
 
Det er lidt sværere med kemien. Indledningen kan også være lidt svær, for man har ikke haft den uformelle snak fra receptionen og hen til mødelokalet.
- Henriette, cand.merc.jur
 
1) Der er ikke noget før og efter til at give kandidaten ro i maven.
2) Man har ikke ligeså stor mulighed for at gøre indtryk med krop og udstråling.
3) Mange nonverbale signaler går dårligere igennem (man kunne fx ikke se mine arme, så når man gestikulerer, aflæses det ikke på den anden side af skærmen).
- Jane Stig, kandidat i psykologi og kommunikation
 
Det er mindre personligt, og det kan være svært at være ordentligt 'på', når det foregår via en skærm.
At skulle huske at holde øjenkontakt vs at kigge alle mulige andre steder hen/på sig selv på skærmen (har efterfølgende hørt om #lifehack lige at sætte nogle googly eyes ved siden af webkameraet, og så holde fokus der).
Man kan let komme til at afbryde hinanden. Der kan være problemer med teknikken (fx at skulle ringe op fra almindelig Skype til business Skype).
Svært at smile naturligt gennem samtalen, da det 'bare er en skærm'.
- Stine, international virksomhedskommunikationsstuderende
 
Jeg synes det er vanskeligt at fornemme kemi, samt hvis der er flere end en interviewer med, så synes jeg det bliver endnu vanskeligere.
- Christina
 
Det bliver sværere at aflæse modparten, der opstår lettere misforståelser, og man får ikke den samlede fornemmelse for stemningen i rummet/fanger signaler fra alle medvirkende.
- Anonym jobsøgende, 43 år
 
Sværere at sætte sig op, du får ikke fornemmet alt det i omgivelser og kropssprog. Du vil stadig se hinanden i øjnene, inden kontrakten underskrives, så bedst til 1. samtale/test-feed back, screening
- Anonym jobsøgende, 48 år
 
Tingene foregår ikke lige så flydende og let, og man får ikke mødt personerne i virkeligheden.
- Anonym jobsøgende, 23 år
 
Jeg koblede på med video, men det gjorde ansættende chef ikke, det virkede lidt akavet.
Teknikken - hvis den fejler (og det gør den indimellem), så er det svært at komme ud over, og i værste fald kan det gøre, at man ikke kommer videre i processen, fordi man, uagtet at det ikke er ens egen skyld, kommer til at fremstå inkompetent eller forældet.

- Anonym jobsøgende, 48 år
 
Der kan ske uforudsete hændelser, såsom at strømmen går, eller en dårlig internetforbindelse, eller der kan komme larm fra ens naboer/samboer, som kan virke forstyrrende.
- Laura, digital konceptudvikler studerende
 
Meget svært at mærke den personlige kemi.
Tekniske problemer kan gøre det svært at gennemføre ordentligt (har fx prøvet at 3/4 interviewere ikke havde fungerende videolink under en samtale. En anden gang måtte samtalen udskydes til den efterfølgende uge pga zoom havde nedbrud)
Tendens til, at man lettere snakker i munden på hinanden
Svært / uvant at bruge kropssprog aktiv
- Pernille, cand.scient.anth

 

Hvad er det vigtigste at huske under en videojobsamtale?

Din fremtoning scorer højt på listen over de vigtigste ting at huske inden jobsamtalen - få det rette tøj på, tjek dit udseende i kameraet og tal tydeligt. Og ikke mindst - tro på dig selv!

 

 
At man skal forberede sig lige så grundigt som til en Face to face samtale. Man skal ikke slække på det, selvom man ikke møder personligt op. Tag det tøj på, du ville tage på til en alm. samtale, og prøv at smile og nikke, når interviewerne snakker, så du virker nærværende.
- Nicoline, cand.scient.adm.
 
Ved videosamtaler skal man være særligt opmærksom på, hvordan lyset falder, hvor kameraet er i forhold til der, hvor man kigger hen - fx er det ikke så godt, hvis man sidder og kigger ned og dermed får dobbelthager, eller hvis der er noget bag ved en, der fx gør, at det ser ud som om, man har horn.
Man skal også huske at koble på med video - altså ingen samtale uden billede. Det giver et indtryk af, hvem man er som person.
Og så skal man få klodset computeren op, så det ser ud som om, man kigger ind i kameraet, når man taler. Der er ikke noget værre end folk, der taler, mens de kigger på dem, de taler med - dvs. de kigger på skærmen og ikke kameraet, hvilket gør at man virker fraværende."
- Anonym jobsøgende, 48 år
 
1) Tal mere tydeligt og i kortere sætninger, da noget kan forsvinde pga. dårlig lyd.
2) Lad der gå en smule længere tid, inden du svarer, da man nemt på Skype kommer til at tale oveni hinanden pga. lyden.
- Jane Stig, kandidat i psykologi og kommunikation
 
At tale som man ville gøre til en rigtig samtale. Det er vigtigt stadig at vise, man er sjov at være sammen med, og at man har en god kemi.
- Oliver, byplanlægger
 
Øjenkontakt! Stadig at have egnet tøj på, og en egnet baggrund. Skype kan nu sløre baggrunden, og det er mega smart jo! Ikke at blive distraheret af andet og kigge væk, mens de taler.
- Stine, international virksomhedskommunikationsstuderende
 
Være opmærksom og lyttende. Være vel påklædt, smilende og nysgerrig, ligesom man ville være til en traditionel jobsamtale.
- Laura, digital konceptudvikler studerende
 
At være mega opmærksom på ikke at afbryde.
- Anonym jobsøgende, 38 år
 
At det sagtens kan lade sig gøre. Og så kan det lette lidt på stemningen, at man kan smågrine lidt af situationen.
- Anonym jobsøgende, 25 år
 
Test hvordan skærmen skal placeres for at dit billede bliver fra en god vinkel
- Pernille, cand.scient.anth

 

 

Vi opdaterer artiklen jævnlig med feedback fra vores brugere. Har du prøvet en videojobsamtale og vil gerne sende dine tips med? Gør det her.

Relaterede artikler
Illustration
Guide til jobsamtalen
”Vær så godt forberedt, at du kan tale i timevis – og vær så nysgerrig, at du ikke gør det,” lyder det overordnede råd fra karrierekonsulent ved DJØF, Thomas Graversen
af Thomas Graversen, DJØF (interview)
Illustration
Jobsamtale: Sådan!
Hvilke spørgsmål kan du blive stillet til en jobsamtale? Vi har spurgt personaleansvarlige i små og store, offentlige og private virksomheder, så du kan få en idé om, hvilken type spørgsmål du med fordel kan forberede dig på.
af KarriereVejviseren
Illustration
10 tips til jobsamtalen
Jobsamtalen er ikke en eksamen, men det betyder ikke, at man skal komme uforberedt. Det er til jobsamtalen, at du skal vise dig fra din bedste side. Brug vores 10-trins guide til virkelig at skinne.
af KarriereVejviseren
Illustration
HR-cheferne om jobsamtalen
Hvordan forbereder du dig bedst til en jobsamtale? HR-chefer fra nogle af Danmarks største virksomheder giver et bud.
af KarriereVejviseren
Illustration
Nervøsitet før jobsamtalen
Du har sikkert oplevet det i forbindelse med jobsamtaler; nervøsiteten stiger, du er spændt, sat op og klar til at præstere. Her giver cand.psych. Lykke Pedersen en række gode råd om, hvordan du kan bruge din nervøsitet positivt.
af Cand.psych. Lykke Pedersen, partner i Kjerulf og Partnere A/S.
Illustration
Pikante spørgsmål til jobsamtalen
Til jobsamtalen kan du blive udsat for en række spørgsmål, som er ulovlige at stille - eller hvor det er ulovligt, at virksomheden lægger vægt på dit svar. Her er en oversigt over nogle af de spørgsmål, du ikke er forpligtet til at svare på.
af Move On
Illustration
Tips til online jobsamtale
Det traditionelle face-to-face møde er stadig den mest benyttede metode til jobsamtaler - men det er ikke altid en mulighed. Det har vi især set i forbindelse med udbredelsen af coronavirus, som har tvunget mange til at skifte til digitale jobsamtaler. Læs her, hvad du kan forvente og bør være opmærksom på.
af Tomasz Otap, Move On Career
HPT