Tips til din online jobsamtale - jobsamtale via video

Det traditionelle face-to-face møde er stadig den mest benyttede metode til jobsamtaler - men det er ikke altid en mulighed. Det har vi især set i forbindelse med udbredelsen af coronavirus, som har tvunget mange til at skifte til digitale jobsamtaler. Læs her, hvad du kan forvente og bør være opmærksom på.

2022-06-13 13:55:00
Move On

Flere virksomheder har skiftet til fjernjobsamtaler - jobsamtaler via Teams, Skype eller lignende - mens coronakrisen var i gang og de fysiske jobsamtaler var ikke i samme grad en mulighed. Som jobsøgende kan du med fordel gøre dig nogle overvejelser forinden, så din samtale bliver en succes.


Tjek teknikken og forebyg problemer

De fleste af os har benyttet videoopkald i en eller anden udstrækning. Aftal værktøjet til jeres videosamtale med virksomheden. Er det ikke et program, som du benytter i forvejen? Så test det på forhånd og få styr på programmets muligheder - få ting gør dig mere usikker end at skulle rode rundt med indstillinger midt i et opkald. Lav gerne et testopkald med en af dine venner for at sikre, at alt går glat igennem.

Er du på det trådløse netværk? Tjek forbindelsen. Prøv også gerne at sikre dig, at familien ikke streamer det sidste afsnit af Westworld, mens du er i gang med jobsamtalen og dermed får dig til at fremstå som en pixelleret computerspilsfigur fra 80'erne.

Tjek også gerne dit brugernavn og billede i applikationen. Et professionelt brugernavn og neutralt billede virker mere seriøst end ChunkyLover53 med et billede, som du har benyttet siden gymnasieturen.


Forbered dig

En videosamtale er ikke mindre formel end en "rigtig" jobsamtale, og du bør derfor forberede dig lige så grundigt. Research jobbet og virksomheden i forvejen (tjek gerne vores gode råd her). Og husk, at en videosamtale kræver samme type påklædning som en almindelig face-to-face jobsamtale. Sørg dog for at have tøj på, der ikke får dig til at smelte sammen med baggrunden.


Få styr på præsentationen

En videojobsamtale giver dig nogle udfordringer, som du normalt ikke vil have i forbindelse med en almindelig jobsamtale.

  1. Forbered din placering - vælg gerne et sted med neutral baggrund og uden alt for mange visuelle distraktioner. Det kan være et rodet skrivebord, billeder med skrigende farver eller en trafikeret vej, der tager opmærksomheden fra jeres samtale.

  2. Sørg for, at du ikke sidder i modlys - fx med et vindue direkte bag dig. Ingen ud over Peter Pan har lyst til at følge et skyggebillede i 30 minutter.

  3. Sidder kameraet i den rette vinkel? Sørg for, at det er nogenlunde i niveau med dit ansigt eller lidt højere - så slipper du for at præsentere virksomheden for dine næsebor. Stil ikke kameraet alt for tæt på dit ansigt, men heller ikke så lagt væk, at både din lyd og dit billede forsvinder.

 

Tip: Flere konferenceprogrammer har mulighed for enten at sløre eller erstatte baggrunden helt. Test gerne funktionen på forhånd, så du er sikker på, at programmet ikke ender med at skære det halve hoved eller din overkrop væk fra billedet.

Og for alt i verden - husk at slukke de filtre, der evt. måtte være i appen.

Working from home by Trendgifs.com

 

Husk tale, kropsprog og øjenkontakt

Tal tydeligt - det er naturligvis også vigtigt til en almindelig jobsamtale, men du bør være ekstra opmærksom på det her.

Bemærk også, at en del af dit kropssprog er skjult for de andre parter i din samtale. Dermed går mange af de elementer, der normalt hjælper på forståelsen, tabt. Undgå at bruge fx ironi eller sarkasme - en ironisk bemærkning er sværere at afvæbne, når du ikke kan benytte alle nuancer i kropssproget, og det er derfor potentielt mere farligt at bruge.

Øjenkontakt kan være svær under videokonferencer. Vi har en tendens til at holde øje med skærmen og kigger dermed væk fra vores samtalepartner. Øv dig på at kigge ind i kameraet, når du taler.


Øv dig!

Er du ikke en flittig bruger af videosamtaler, kan de hurtigt føles akavet - men de fleste kan hurtigt mestre at gøre godt indtryk under samtalen. Øv dig på dine venner eller familie - lyt til deres feedback og vær opmærksom på dig selv.

Og husk at smile - det hjælper altid! Held og lykke i din jobsamtale!

32.029 læsere
Opdateret d. 13.06.2022

Læs også...


Jobsamtale: Sådan!
Hvilke spørgsmål kan du blive stillet til en jobsamtale? Vi har spurgt personaleansvarlige i små og store, offentlige og private virksomheder, så du kan få en idé om, hvilken type spørgsmål du med fordel kan forberede dig på.
Move On Career
Tips fra lederen: Har du tid til en kop kaffe?
Første trin efter en ansøgning er tit en kort, uformel snak – men misbruger du dine muligheder? Hvad skal du passe på? Her giver en chef sine tips til kaffe-snakken.
Niels Christensen, Elfin.dk
3 ansøgningstips der giver flere jobsamtaler
Se hvordan du udformer din jobansøgning, så den bliver attraktiv for arbejdsgiveren. Du får tre eksempler på, hvordan du helt konkret kan vise, at du omsætter din arbejdstid til værdi på bundlinjen.
Gæsteblogger Danny Thøgersen (fagansvarlig hos CampFuture)
Pikante spørgsmål til jobsamtalen
Til jobsamtalen kan du blive udsat for en række spørgsmål, som er ulovlige at stille - eller hvor det er ulovligt, at virksomheden lægger vægt på dit svar. Her er en oversigt over nogle af de spørgsmål, du ikke er forpligtet til at svare på.
Move On Career
Guide til jobsamtalen
”Vær så godt forberedt, at du kan tale i timevis – og vær så nysgerrig, at du ikke gør det,” lyder det overordnede råd fra karrierekonsulent ved DJØF, Thomas Graversen
Thomas Graversen, DJØF (interview)
Jobsøgernes tips til videojobsamtalen
Har du været til en jobsamtale via video? Det har mange af vores brugere. Her giver de gode råd fra jobsøgende til jobsøgende om, hvordan du giver det bedste indtryk via skærmen.
Jobsøgende og brugere af jobbanknetværket
HR-cheferne om jobsamtalen
Hvordan forbereder du dig bedst til en jobsamtale? HR-chefer fra nogle af Danmarks største virksomheder giver et bud.
Move On Career
Nervøsitet før jobsamtalen
Du har sikkert oplevet det i forbindelse med jobsamtaler; nervøsiteten stiger, du er spændt, sat op og klar til at præstere. Her giver cand.psych. Lykke Pedersen en række gode råd om, hvordan du kan bruge din nervøsitet positivt.
Cand.psych. Lykke Pedersen, partner i Kjerulf og Partnere A/S.
Tests til jobsamtalen
Er du nervøs for testen til jobsamtalen? Få råd til hvordan du skal tackle en test før, under og efter samtalen.
Move On Career
10 tips til jobsamtalen
Jobsamtalen er ikke en eksamen, men det betyder ikke, at man skal komme uforberedt. Det er til jobsamtalen, at du skal vise dig fra din bedste side. Brug vores 10-trins guide til virkelig at skinne.
Move On Career
HPT