Se virksomheder, artikler og job der er relevante for dig:
 

Guide: A-kassens ABC

gem til senere
del
Hvad er en a-kasse, hvad kan den tilbyde og hvordan får du dagpenge? Find svarene her!

Hvad er en a-kasse?
En a-kasse er en privat forening af lønmodtagere og/eller selvstændige, som du frivilligt kan være medlem af. Bliver du ledig, har du mulighed for at få dagpenge fra a-kassen, ligesom den bidrager til, at du hurtigst muligt kommer retur til arbejdsmarkedet.

Hvad kan en a-kasse tilbyde?

  • Rådgivning om jobsøgningen
  • Råd om karriere- og kompetenceudvikling
  • Målrettede kurser og mulighed for personlig coaching
  • Frivillige jobtilbud der matcher dine faglige kompetencer
  • Dagpenge i et andet EØS-land i op til tre måneder, hvis du opholder dig der, mens du søger job.

Hvilken a-kasse kan/skal jeg være medlem af?
Valget af a-kasse kan afpasses, så det matcher dine personlige behov, herunder medlemskreds, kontingent og servicetilbud. Der er visse a-kasser, som primært har højtuddannede som medlemmer - fx disse:

  • Magistrenes a-kasse (MA a-kasse), der især henvender sig til humanister og scient'er
  • Akademikernes a-kasse, for jura, økonomi, samfundsfag, psykologi, og teknisk-, eller naturvidenskabelig baggrund som fx ingeniører og maskinmestre. 
  • CA a-kasse, for kommunikation, IT, HR, økonomi og marketing

Se evt. hele vores liste med a-kasser, der er udbredte blandt højtuddannede.

Hvad koster det at være medlem af en a-kasse?
Medlemskab af en a-kasse koster 400-500 kr. om måneden, men tjek markedet, for prisen og medlemstilbud varierer fra a-kasse til a-kasse. Medlemsskab er desuden ofte gratis, mens du er studerende.

Kan jeg trække kontingentet fra i skat?
Ja, a-kassekontingent er fradragsberettiget. Og der er ikke noget loft på fradraget.

Hvordan får jeg dagpenge?
Som nyuddannet skal du først og fremmest melde dig ind i en a-kasse senest 14 dage efter endt uddannelse. Du skal udfylde og sende en ledighedserklæring fra din a-kasses hjemmeside. Desuden skal du på første ledigdag melde dig ledig hos jobcenteret på jobnet.dk. Her skal du også udfylde dit CV senest to uger efter, du bliver ledig.

Læs mere i vores artikel om indmeldelse i en a-kasse.

Hvornår kan jeg få dagpenge?
Som nyuddannet kan du ikke få dagpenge den første måned, efter du er færdig med din uddannelse – med mindre du har været medlem af en a-kasse i mindst et år under studiet, hvilket i mange tilfælde er gratis. I så fald kan du få dagpenge fra din første dag som ledig. Selvom du har været studiemedlem, skal du dog huske at melde dig ind i din a-kasse igen som nyuddannet senest 14 dage efter, du har afsluttet uddannelsen. Læs flere detaljer om dette i vores artikel om indmeldelse i en a-kasse.

Hvis du bliver opsagt fra et job senere, hjælper a-kassen dig igen økonomisk i form af dagpenge og med at komme i arbejde igen.

Hvad er dagpengesatsen p.t.?
Dagpengesatsen for dimittender er omkring 14.000 kr. per måned for ikke-forsørgere - og omkring 16.000 kr. hvis man er forsørger.

Hvad sker der, hvis jeg bliver arbejdsløs uden at være i en a-kasse?
Hvis du bliver arbejdsløs uden at være medlem af en a-kasse, er der ikke mulighed for at få dagpenge. Hvis du ikke kan forsørge dig selv, kan du søge kontanthjælp på social- og sundhedsforvaltningen i din bopælskommune.

Dagpengesatsen er dog væsentlig højere end kontanthjælpen, og dine dagpenge bliver heller ikke justeret ned pga. din eventuelle formue på samme vis, som kontanthjælpen gør. Du kan derfor opnå en stor økonomisk fordel ved at modtage dagpenge frem for kontanthjælp.

Hvor får jeg vejledning om jobsøgning?
Ud over individuel sparring arrangerer mange fagforeninger og a-kasser jobsøgningskurser, workshops, temamøder, erhvervsintroducerende kurser og lignende.


Relaterede artikler
Illustration
Arbejdsmarkedet for dimittender
Det går bedre og bedre for dansk økonomi. Ifølge statistikkerne er den overordnede beskæftigelse stigende, og medierne har det seneste år lagt vægt på Danmark som det land i Europa, med det største fald i ungdomsledigheden. Men hvordan ser det ud for dimittenderne, og hvad kan du gøre for at forbedre din placering til jobmarkedet?
24.02.2021
Af: Move On Career
Illustration
Guide: Fagforening - fact for fact
Hvad er en fagforening, hvilken skal du vælge, og hvordan kan du bruge den? Få svarene her!
03.10.2024
Af: Move On Career
Illustration
Hvordan vælger virksomheder kandidater?
Konsulenthuset Hartmanns giver her råd til, hvad der betyder noget, når du skal præsentere dig selv – skriftligt eller mundtligt – efter gennemført videregående uddannelse.
16.06.2020
Af: Move On Career
Illustration
Udkanten byder på mere, end du tror
Som nyuddannet skal du ikke nødvendigvis finde drømmejobbet i studiebyen, hvor konkurrencen om stillingerne er høj. Der kan være store gevinster at hente i især yderkommunerne, og de seneste år har staten flyttet 4000 arbejdspladser ud af Hovedstaden, hvilket kun gør det mere aktuelt.
11.10.2018
Af: Move On Career
Illustration
Når du vil søge job i udlandet
Som højtuddannet er der stor frihed til at søge arbejde i det meste af verden. Men vil du undgå bøvl med at søge visum og sætte dig ind i komplicerede skatteregler, kan løsningen være at søge inden for Norden eller EU.
05.11.2021
Af: Move On Career
Illustration
Job i udlandet? Få styr på din flytning!
Se hvilke 5 punkter du skal have styr på i forbindelse med din flytning.
06.02.2023
Af: Move On Career
Illustration
Søg job i små og mellemstore virksomheder
Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse, giver her sine bud på, hvordan man skal bære sig ad med jobsøgning i de små og mellemstore virksomheder.
24.02.2021
Af: Susanne Bruhn, karriererådgiver i CA a-kasse
Illustration
Dimittend – husk a-kassen inden 2 uger
Har du lige overstået studiets sidste eksamen? Eller er dimissionsdatoen meget snart inden for rækkevidde? Først og fremmest tillykke - det er godt gået! Men inden du nu kaster dig over Xbox’en med vennerne eller drager udenlands med rygsækken, så overvej at melde dig ind i en a-kasse som noget af det første. Ellers risikerer du nemlig at gå glip af tusindvis af kroner!
17.01.2020
Af: Move On Career
Illustration
A-kasser for højtuddannede
Måske er du en af de heldige, der får job direkte efter endt uddannelse. Men hvis ikke, så kan et medlemskab af en a-kasse være afgørende for din privatøkonomi. Se her, hvilken a-kasse der passer bedst til dig. Og husk at melde dig ind senest 2 uger efter dimissionen!
15.10.2024
Af: Move On Career
HPT