Se virksomheder, artikler og job der er relevante for dig:
 

A-kasse og fagforening- enten eller?

gem til senere
del
Hvad er en A-kasse? En fagforening? Skal du vælge mellem de to? Vi forstår, hvis du er forvirret, og vi står klar med svarene her.

I Danmark er der flere ordninger, der giver et sikkerhedsnet på og uden for arbejdsmarkedet, men det kan være svært at finde rundt i. Hvis du er usikker på forskellen mellem en A-kasse og en fagforening, så er her en gennemgang, der kan hjælpe dig med at få overblik.

Hvad er forskellen mellem de to?

En A-kasse (kort for ”Arbejdsløshedskasse”) er en form for fællesordning, hvor medlemmer forsikrer sig selv og hinanden i tilfælde af, at de skulle blive arbejdsløse. Udover at udbetale dagpenge og lign. så tilbyder mange A-kasser også rådgivning og assisterer med jobsøgning. Udover at være finansierede af medlemmers månedlige kontingent, er A-kasser også delvist støttet af staten.

En fagforening er derimod en organisation, der repræsenterer forskellige brancher eller fag og varetager deres interesser. Nogle fagforeninger optager tilmed medlemmer uanset deres branche. En A-kasse er primært et finansielt sikkerhedsnet, hvorimod en fagforening ofte også er politisk engageret, forhandler med arbejdsgivere og sikrer lønforhold og arbejdsmiljø.

Mange fagforeninger har deres egen tilhørende A-kasse, som du kan betale kontingent til. Dette er dog frivilligt, så du kan sagtens fravælge en fagforenings A-kasse og gå foruden. - Eller du kan melde dig ind i en anden A-kasse, hvis du vil.

Skal du vælge mellem de to?

Nej, det behøver du ikke. Du kan sagtens være medlem af en A-kasse og en fagforening på samme tid. Du kan dog kun være medlem af én A-kasse ad gangen. Teknisk set må du gerne være medlem af flere fagforeninger på samme tid, men det er ikke altid praktisk og kan hurtigt blive meget dyrt.

Retfærdigvis skal det nævnes, at du også helt kan fravælge både fagforening og A-kasse. Men særligt for A-kassens vedkommende kan et fravalg få store økonomiske konsekvenser for dig senere, så den beslutning bør du gennemtænke nøje og evt. søge rådgivning omkring.

Hvilken passer bedst til dig?

Det kommer meget an på din egen mavefornemmelse. Du behøver ikke at vælge mellem de to, men måske passer én mulighed bedre til dig end den anden.

Hvis du ikke mener, at en fagforening vil gavne dig, så kan du sagtens lade være. En fagforening står fx til rådighed, hvis du gerne vil have, at en tredjepart forhandler på dine vegne eller sikrer sig, at dine løn- og arbejdsforhold er i orden. Derudover tilbyder fagforeningerne også visse medlemsfordele som rabatter og tilbudsordninger

Du bør derimod tænke dig grundigt om, inden du evt. fravælger A-kasse medlemskabet, for et sådant fravalg kan ende med at koste dig dyrt. Hvis du bliver arbejdsløs uden at have været medlem af en A-kasse i et år, kan du nemlig ikke få dagpenge. Hvis du er under 30 år og ikke har en erhvervskompetencegivende uddannelse, kan du måske få uddannelseshjælp. Og hvis andet gælder, kan du muligvis i stedet få kontanthjælp, hvis du er tilmeldt et jobcenter. Men ydelser som disse er væsentligt mindre end dagpengesatsen og vil altid bero på en konkret vurdering i netop din sag. Dagpengene er derimod et solidt økonomisk sikkerhedsnet, du kan regne med, hvis du blot lever op til dagpengevilkårene.

Det er også vigtigt at pointere, at hvis du er studerende, så kan det være en god ide at melde sig ind i en A-kasse senest 12 måneder, før du dimitterer. Det er som regel gratis i studietiden, hvilket du kan læse mere om her.


Relaterede artikler
Illustration
Guide: Fagforening - fact for fact
Hvad er en fagforening, hvilken skal du vælge, og hvordan kan du bruge den? Få svarene her!
03.10.2024
Af: Move On Career
Illustration
A-kasser for højtuddannede
Måske er du en af de heldige, der får job direkte efter endt uddannelse. Men hvis ikke, så kan et medlemskab af en a-kasse være afgørende for din privatøkonomi. Se her, hvilken a-kasse der passer bedst til dig. Og husk at melde dig ind senest 2 uger efter dimissionen!
15.10.2024
Af: Move On Career
Illustration
5 fordele ved at være medlem af en fagforening
Måske har du allerede tjek på alt det, der er fedt at have styr på, når du går fra studie til arbejdsliv. En af dem er at blive medlem af en fagforening.
03.10.2024
Af: Karen Johanne Iversen, Spiir.dk
HPT