Hvornår skal man angive, at man har været ledig?
Som udgangspunkt skal lange ledighedsperioder angives på CV’et med en kort forklaring. Hvis du var ledig i mere end tre måneder, kan du skrive det under din erhvervserfaring og specificere, hvad du lavede. Hvis du i den tid har taget et kursus eller en uddannelse, kan du angive det i afsnittet om uddannelse.
Der er ikke behov for at registrere kortvarige ledighedsperioder på CV’et. Hvis du har været ledig i op til fem uger, som svarer til en årlig ferie, kan du springe det over. Har du været jobsøgende i en måned eller to imellem to jobs, er der heller ingen grund til at skrive det på CV’et.
Beskriv pauser som du beskriver ansættelser
Ifølge research udført af CV-portalen Jobseeker (annoncelink), er huller i CV’ets ansættelseshistorik aldrig et problem for danske arbejdsgivere. Til gengæld er det et problem, hvis hullerne mangler forklaringer.
Angiv derfor de tidsperioder, hvor du hverken var i arbejde eller under uddannelse, i afsnittet om din erhvervserfaring. Skriv en start- og slutdato, og giv perioden en positiv ”stillingsbetegnelse” som fuldtidsmor eller -far, aktiv jobsøgende, orlov, sabbatår, rehabilitering efter sygemelding mm. Skriv en uddybende forklaring om, hvad du lavede, og hvilke kompetencer du har udviklet undervejs.
Fokusér på kompetenceudvikling
Når du angiver dine ledighedsperioder på CV’et, så sørg for at sende et positivt signal om dig selv. Tag ejerskab for din ledighedsperiode og fokusér på de valg, du traf undervejs for at have det godt og udvikle dig.
Uanset om du var ude at rejse, hjemme og passe børn eller et ældre familiemedlem, deltog i fagforeningslivet, arbejdede som frivillig eller tog kurser i stresshåndtering – alle erfaringer giver nogle kompetencer, som kan bruges i livet såvel som på arbejde. Hvis du kan udpege nogle kompetencer, som kan overføres til den stilling, du ansøger om, kan du vende din ledighedsperiode på CV’et til din fordel.
Overvej at angive årsagen til langtidssygemeldinger
Når det kommer til sygemeldinger, er du ikke forpligtet til at skrive om det på CV’et. Ifølge helbredsoplysningsloven har du kun oplysningspligt, hvis du ved, at du lider af eller har symptomer på en sygdom, som vil have væsentlig betydning for din arbejdsdygtighed ved det pågældende arbejde. Du kan oplyse arbejdsgiveren under en jobsamtale eller på andre måder – det skal bare ske, inden I underskriver din kontrakt.
Hvis din langtidssygemelding ikke er relateret til den pågældende jobtype, er du ikke forpligtet til at oplyse det nogen steder. På den anden side kan du lige så godt skrive det på CV’et, da det ikke ligefrem sætter dig i risikozonen i arbejdsgiverens øjne, og det forklarer hullet i CV’et på en ærlig måde. Husk dog at skrive, hvad du fik tiden til at gå med under din sygemelding, og hvad du har lært.
Udarbejd et kompetence-CV
Hvis du har mange huller i CV’ets kronologi, kan det være en fordel at lave et kompetencestyret (funktionelt) CV. Denne type CV flytter læserens fokus fra kronologien i din ansættelseshistorik til dine aktuelle kompetencer, der er direkte relevante for stillingen. Se på arbejdsgiverens jobannonce og udvælg 3-8 kompetencer, som du vil fokusere på i dit CV. Skræddersy din profiltekst til stillingen, brug den type skabelon, der hedder Funktionelt CV, og strukturér dine ansættelser uden en kronologisk rækkefølge.
Vælg et passende datoformat
Der er ikke behov for at angive datoer med dage på CV’et. Vælg blot, om du vil bruge formatet med måneder og år eller kun med år. Hvis din ansættelseshistorik er ganske kort, er det vigtigt at angive start- og slutdatoer for ansættelser inklusive måneder. På den måde giver du arbejdsgiveren et bedre overblik over, hvad du har prøvet og i hvor lang tid.
Har du derimod flere årtiers erfaring og lange ansættelser på CV’et, vil arbejdsgivere højst sandsynligt ikke gå op i detaljer som, hvad du lavede i nogle enkelte måneder. I så fald kan du nøjes med at angive datoer kun med årstal.
Huller i CV’et behøver ikke gemmes
Arbejdsgivere kan godt forstå, at man nogle gange tager orlov, bliver syg eller har perioder, hvor man søger nye karrieremuligheder. Som sagt er tidsmæssige huller i CV’et ikke et problem, så længe du forklarer dem i en positiv tone og fokuserer på din kompetenceudvikling undervejs.
Held og lykke med din jobsøgning!