Se virksomheder, artikler og job der er relevante for dig:
 

Anne Hjernøe: Grib chancen og ryk på det

gem til senere
del
Tv-kok, journalist og forfatter Anne Hjernøe drømte som ung om at blive forfatter. Efter en uddannelse som socialpædagog kunne Anne stadig ikke slippe tanken om friheden til at arbejde i hele verden. Derfor videreuddannede hun sig, og hun er nu i gang med bog nr. 25.

Rejsen der endte som en uddannelse 

Som 20-årig flyttede Anne 2 år til Costa Rica for at bo i regnskoven hos det oprindelige folk. Her bestod hendes arbejde i forskellige projekter, som at bygge en hængebro og etablere medicinske plantehaver. “Jeg lavede også en bog på deres eget sprog, så børnene på den lille skole ikke kun blev undervist i spansk men også i deres eget sprog.” Denne rejse inspirerede Anne til at fortsætte med at hjælpe mennesker, og derfor uddannede hun sig til socialpædagog. “Undervejs i uddannelsen, syntes jeg stadigvæk at emnet var enormt interessant, men jeg ville hellere skrive om det, i stedet for at komme ud og arbejde i institutioner.” Derfor fulgte Anne sin mavefornemmelse og søgte ind på journalisthøjskolen, hvor hun fik en tillægsuddannelse som journalist. Denne uddannelse var formet til at gøre folk, der allerede havde en uddannelse, bedre til at formidle deres fag. “Mens jeg gik på journalisthøjskolen, omhandlede de opgaver, jeg lavede, mere og mere mad. Jeg har altid været enormt interesseret i mad, så nogle af de opgaver jeg skrev, var madanmeldelser og madmagasiner.” 

Da Anne var færdig, søgte hun videre og læste et år som multimedie-projektleder. Dette valg viste sig senere hen som en stor fordel i hendes arbejdsliv. Efter uddannelsen gik der ikke længe, før Anne fik en idé til sin første kogebog. Denne bog blev kulminationen af Annes interesse for mad og kompetencer indenfor journalistik, og den blev samtidig startskuddet til et langvarigt samarbejde med Politikens forlag. Anne syntes, det var ærgerligt, at man købte babymad på glas, når man kunne lave det mere varieret selv. Dette resulterede i en kogebog, der gjorde det nemt at lave mad, både til baby og til familien. “Ved at bruge den samme råvare som et hokkaidogræskar kunne man lave mos til baby og suppe til resten af familien. Det gik ud på at tænke hele familien sammen.”  

Det farverige arbejdsliv 

Den brede uddannelsespalet har givet Anne mange forskellige kompetencer, hvilket hun har formået at flette sammen i ét arbejdsliv. Dette gør, at hun har en meget varierende hverdag. Der er skrivedage, hvor arbejdet går med at skrive artikler eller nye opskrifter. Dage hvor hun afholder kurser, der hjælper og inspirerer 25 kursister til en sundere livsstil. Og dage hvor hun planlægger tv-programmet ‘Anne og Anders’ og rejser verden tynd. “Jeg ved godt, hvordan min hverdag ser ud, når jeg står op om morgenen, men den ene dag ligner aldrig den næste.” 

Selvom dette resulterer i et meget travlt arbejdsliv, er der også arbejdsuger, der ikke er på 70 timer, hvor Anne har tid til at slappe af derhjemme og skrive lidt på en bog. “Det er også med til at gøre mit arbejdsliv interessant, fordi det er så varieret.” 

“Jeg sad med alle kort på hånden, fordi jeg var uddannet journalist og i multimedier, så jeg vidste godt, hvordan man gjorde.” 

TV-karriere ved et tilfælde 

Under et ophold i Spanien, hvor Anne arbejdede på ‘Politikens bog om Tapas’, mødte hun en journalist ved navn Rikke Lauritsen. “Vi boede på en olivenmølle, der lå i bjergene, hvor vi lavede retterne på stedet og tog billeder af anretningerne.” Rikke kom derop og skrev en artikel om bog-holdet til et danskerblad i Spanien. Kort tid efter var de tilbage i Danmark, og Anne var i gang med en ny bog om kryddersnaps. Samtidig var Rikke vært på et program på DR, der foregik i Frilandshaven på Djursland. Her blev Anne inviteret ud for at lave kryddersnaps sammen med værterne Rikke Lauritsen og Jørgen Skouboe. Da de var færdige med at filme, spiste de frokost sammen med tv-holdet, og Anne sagde til produktionslederen, der skulle videre til et andet DR Program: “I må sige til, hvis I mangler en ny produktionsleder, for jeg synes, at det I laver, er virkelig spændende.” 

Herfra gik der ikke længe, før hun sad hos DR til en samtale med tilbud om at lave 12 programmer ude fra Frilandshaven. Annes opgave bestod i tilrettelæggelse, at sørge for de medvirkende, at researche og lave indhold til hjemmesiden. “Jeg sad med virkelig gode kort på hånden, fordi jeg var uddannet journalist og i multimedier, så jeg kunne skrive på nettet, og havde skrevet bøger før, så jeg vidste godt, hvordan man gjorde.” DR delte den holdning og havde derfor skræddersyet en stilling, der passede Annes kompetencer. Et år senere flyttede Rikke til en redaktørstilling, og Anne overtog hendes plads som vært. “De manglede en vært, og jeg sad ligesom ovre i hjørnet og var vant til at komme i Frilandshaven og lave mad derude, så da de spurgte, om jeg ville være vært på programmet, takkede jeg ja.” Denne produktion udviklede sig senere til programserien ‘AnneMad’, hvor hun lavede mad i Danmark, Spanien og New York. 

“Man må aldrig nogensinde underkende heldet, og at være på det rette sted, det rette tidspunkt. Du kan planlægge meget, men hvis ikke du render ind i de rigtige mennesker, der vil de samme ting, så ender du måske ikke det samme sted.” 

Mere end én motivation 

Som følge af at Anne har formået at gøre sine interesser til et arbejde og har flettet dem sammen til ét arbejdsliv, varierer det meget, hvad hun laver, og hvor hendes motivation ligger. “I tv er min store passion at vise folk andre kulturer, og hvordan andre mennesker lever rundt omkring i verden. Det synes jeg, vi lærer utroligt meget af. Noget af det stærkeste, Anders og jeg har lavet, er de programmer fra Mellemøsten, fordi vi kunne skubbe til folks forudindtagethed.” Anne fortæller, at medierne generelt har en meget ensidig fremstilling af Mellemøsten, men at det har været en gave at kunne vise, hvor meget vi mennesker ligner hinanden, og at alle bærer samme ønske om fred i deres land, at børnene vokser op sunde og raske og får adgang til uddannelse og arbejde. “Vi går alle sammen med de samme drømme og visioner for det, vi gerne vil.” 

I sundhedskurserne og de sidste par bøger, Anne har udgivet, ligger motivationen i at klæde folk på til at gøre noget godt for sig selv. “Der er mange kvinder, der skriver til mig omkring sundhed, træning og vægttab. At være en hjælp til at de kan skabe sig en hverdag, hvor de kommer bedre i balance med sig selv og får rykket på nogle af de ting, de gerne vil, det synes jeg er enormt vigtigt.” 

Annes karrierevej har aldrig været planlagt, men hun gik altid efter det, hun fandt størst interesse for. “Man må aldrig nogensinde underkende heldet, og at være på det rette sted, det rette tidspunkt. Du kan planlægge meget, men hvis ikke du render ind i de rigtige mennesker, der vil de samme ting, så ender du måske ikke det samme sted. Det har taget mig 20 år at nå hertil. Det er en retning, man hele tiden prøver at arbejde sig hen imod.” Dette held kombineret med en positiv indstilling til arbejdet samt at sige ja til de tilbud hun får, på trods af at det nogle gange har resulteret i ekstra lange arbejdsuger og har udfordret hendes tro på sine kompetencer, har gjort Anne til den, hun er i dag. “Man skal sige ja til tilbud, selvom man tænker ‘Åh nej, jeg har aldrig prøvet det før, kan jeg overhovedet finde ud af det?’. Her må man gribe chancen og rykke på det.” 

 

Foto af Winnie Methmann. 

 


Relaterede artikler
Illustration
Graduate success
How do you make your work interesting and speed up your progression towards the bigger projects and the freedom to pursue your own business ideas?
07.05.2024
Af: Daniel Bird (edited 2024)
Illustration
Fire fede tips til at få råd til at rejse mere
Er der noget bedre end at rejse? Tage fri. Hoppe på en flyver. Kigge ud ad vinduet og et par timer senere lande på din drømmedestination, hvor du bare skal hygge dig, spise god mad og suge kulturen ind?
24.04.2024
Af: Caroline Sølver, Spiir.dk
Illustration
Økonomisk zen under jobsøgning
Læs med her, hvor vi giver dig tre gode råd til at få mere ro på finanserne og ikke mindst tankerne om dem!
27.08.2024
Af: Mette Werlauff, Spiir.dk
Illustration
3 ansøgningstips der giver flere jobsamtaler
Se hvordan du udformer din jobansøgning, så den bliver attraktiv for arbejdsgiveren. Du får tre eksempler på, hvordan du helt konkret kan vise, at du omsætter din arbejdstid til værdi på bundlinjen.
19.04.2024
Af: Gæsteblogger Danny Thøgersen (fagansvarlig hos CampFuture)
Illustration
James Price: Find din store kærlighed
To af James Prices store kærligheder er mad og musik. Han har komponeret alt fra revyer og musicals til Melodigrandprix. Senere er James blevet kendt som tv-kok, der sammen med sin bror, Adam Price, er værter på DR-programmet “Spise med Price”.
14.06.2024
Af: Marie Laurfeldt Nielsen, Move On Career
Illustration
Lisbeth Zornig: Tag lidt sol og stir på skyerne
Lisbeth Zornig Andersen blev født ind i et liv, hvor hun skulle kæmpe for at bryde en social arv. Hun har med flid og stædighed banet sig vej til bl.a. at blive en kendt dansk økonom, forfatter og debattør. Hendes skiftende karriere har gjort hende rig på erfaring, som hun i dag bruger til at hjælpe andre.
20.05.2022
Af: Marie Laurfeldt Nielsen, Move On Career
HPT