Se virksomheder, artikler og job der er relevante for dig:
 

Geologen fra Sjælland fandt drømmejobbet på Mors

gem til senere
del
Der er langt fra at kortlægge dele af den grønlandske undergrund og til moleret på Mors - og dog. Ikke hvis man skal tro geologen Jan Audun Liljeroth Rasmussen, der forlod Københavns Universitet til fordel for et job på Museum Mors.

- Vi kortlagde store områder i Nordgrønland to måneder ad gangen, og arbejdede ude i noget af verdens mest spændende natur. Det var hårdt, men fantastisk spændende, fortæller Jan Rasmussen, der har en fortid hos GEUS og senest Københavns Universitet.

Han og hustruen Maria tager imod i deres hyggelige hus et stenkast udenfor landsbyen Erslev på Mors. Nærmere betegnet midt på øen – ikke langt fra de to broer, der gør Mors landfast imod henholdsvis Thy og Salling.

Parret fik en – for dem - noget uventet velkomst på Mors.

- En sjællænder og en københavner, der flytter til Jylland, kan måske virke op ad bakke. Det var det slet ikke. Vi fik en fantastisk velkomst med vin, blomster og folk, der kom forbi og bankede på og bød velkommen. Det var aldrig sket i København, fortæller Maria Liljeroth Rasmussen.

Nu kunne man så tro, at den varme velkomst, ville være en engangsforeteelse. 

- Når man lever i et mindre samfund, har man også en forpligtelse til at tage del i de ting, der sker. Vi har ikke så meget fritid i overskud, men vi spiller begge irsk folkemusik, og da man fandt ud af det, fik vi til opgave at underholde ved byfesten, ligesom jeg er engageret i Folk Club Mors, fortæller Jan Rasmussen.

Han er imponeret over det stærke, lokale sammenhold, hvor man løfter i flok og hjælper hinanden i dagligdagen.

- Når naboen er væk, har jeg passet deres heste og så videre, fortæller Maria Liljeroth Rasmussen.

Hun peger også på, at nærværet er en af de bærende ting i Mors´ DNA.

- Folk kommer hinanden ved på en helt anden måde end i København. Tænker på hinanden, og er interesserede i de ting, der sker på hele øen, er engagerede og har en mening om tingene. Politikerne er også tættere på borgerne på en helt anden måde, og virker oprigtigt interesserede i det, der interesserer borgerne, fortæller Maria og Jan.

Mors må være livsforlængende

Når man er geolog, er naturen en helt naturlig del af hverdagen. Men naturen kan stadig overraske.

- Mors har en fantastisk natur. Jeg elsker alle de morgener, jeg kører forbi Dråby Vig og får en af de flotteste solopgange overhovedet, direkte i hovedet på vejen til Fossil- og Molermuseet på Nordmors. Det er en vidunderlig start på dagen, fortæller Jan Rasmussen.

Parret peger på, at livet på øen eftertrykkeligt har sat præg på deres hverdag.

- Tempoet er slet ikke så højt som i København, og man spilder ikke en masse tid på at holde i kø og andre ting, der kan stresse folk. Man har et sundere arbejdsliv, hvor der er respekt for de ansattes fritid. Man værner på en helt anden måde om, at medarbejderne skal passe på sig selv. Levemåden på Mors er næsten livsforlængende, griner Maria Liljeroth Rasmussen.

Drømmen om UNESCO

Ansættelsen som museumsinspektør og forsker på Fossil- og Molermuseet på Mors er lidt af et drømmejob for Jan Rasmussen. Faktisk er drømmen endnu større.

- Jeg har et enestående job med nogle fantastiske kollegaer. Jeg fik arbejde på et velfungerende museum, hvor de tidligere og nuværende medarbejdere havde gjort en fantastisk indsats, som jeg har været så heldig at få lov til at være med til at bygge videre på. Det er et privilegium at få lov til at arbejde med Danmarkshistorie, der er 55 millioner år gammel, som de fleste af vores, utroligt velbevarede fossiler er, fortæller Jan Rasmussen.

Han arbejder lige nu sammen med kollegaerne på Museum Mors og Museum Salling samt Morsø Kommune og Skive Kommune på at få udvalgte molerklinter på Mors og Fur udnævnt som en del af UNESCO´s Verdensarv.

- Det er et projekt, der har stå på i flere år, og det varmer at mærke den opbakning, der er til arbejdet med ansøgningen fra alle sider. Det vil jo være helt fantastisk, hvis vi får en sådan udnævnelse, slår Jan Rasmussen fast.

Det vil højne chancerne, at der vil blive bygget et nyt Fossil- og Molermuseum på Mors. En tanke der ikke er ny.

- Det er der arbejdet på i mange, mange år. Kommer molerets fossiler på UNESCO-listen, er situationen en helt anden, både når det kommer til det formidlingsmæssige, men også det forskningsmæssige, og her vil det være naturligt at se på, hvordan museet kan styrkes, påpeger Jan Rasmussen.

Han fortæller, at museet har nogle af verdens tidligste former af de såkaldte moderne fisk, som blandt andet omfatter tidlige arter i familie med de nulevende torske-, makrel- og aborrelignende fisk.

- Vi har nogle af de allerførste udviklingstrin sikret i 55 millioner år gamle fossiler på Fur og Mors, og det håber vi, at UNESCO kan se ideen i at være med til at sikre for eftertiden, slår Jan Rasmussen fast.

Han og Maria er slet ikke færdige med Mors efter de to første år på Limfjordsøen.

- Nej vi er lige begyndt, slår de fast. 


Læs artiklen på Via Ritzau


Relaterede artikler
Illustration
Hvad er en god karriere?
Hvad er en god karriere? Tre skarpe spørgsmål til fire skarpe profiler.
31.08.2021
Af: Move On Career
Illustration
Arbejdsmarkedet for dimittender
Det går bedre og bedre for dansk økonomi. Ifølge statistikkerne er den overordnede beskæftigelse stigende, og medierne har det seneste år lagt vægt på Danmark som det land i Europa, med det største fald i ungdomsledigheden. Men hvordan ser det ud for dimittenderne, og hvad kan du gøre for at forbedre din placering til jobmarkedet?
24.02.2021
Af: Move On Career
Illustration
Udkanten byder på mere, end du tror
Som nyuddannet skal du ikke nødvendigvis finde drømmejobbet i studiebyen, hvor konkurrencen om stillingerne er høj. Der kan være store gevinster at hente i især yderkommunerne, og de seneste år har staten flyttet 4000 arbejdspladser ud af Hovedstaden, hvilket kun gør det mere aktuelt.
11.10.2018
Af: Move On Career
Illustration
Job i udlandet? Få styr på din flytning!
Se hvilke 5 punkter du skal have styr på i forbindelse med din flytning.
06.02.2023
Af: Move On Career
Illustration
Fra 1. årsstuderende til iværksætter
De to unge iværksættere Marie S. Berggren og Heiða G. Nolsøe har efterhånden vundet alt, der er at vinde, af case competitions og iværksætterkonkurrencer i Danmark. Læs om deres succesfulde rejse og få nøglen til, hvad der kan få dit produkt frem i verden.
05.08.2021
Af: Move On Career
Illustration
Bring dine idéer til live
En ting er at få en god idé. En anden er at få den ud i verden. Læs her hvordan Katrine Granholm gik fra idé til applikation, og hør hendes gode råd til den daglige idégenerering.
23.04.2024
Af: Move On Career
Illustration
Mega drive
Når Anne Mette Svane fortæller om sit job som chefredaktør, er der ild i hendes øjne. Hun har et drive, der får én til at stoppe op og spørge sig selv, om man brænder nok for det, man laver.
13.11.2020
Af: Move On Career
Illustration
At finde sit sande jeg
Anders Matthesen aka. ”Anden” er en af Danmarks mest succesfulde komikere. Efter mange år i branchen med udfordringer, udvikling og selvransagelse er det tid til at gøre status.
15.08.2019
Af: Move On Career
Illustration
Find dit eget blue ocean
"Hvis det føles forkert at smække døren, så er det, fordi du ikke er på rette spor." Hummel-ejer, Christian Stadil fortæller om sin karriere, der startede med jura, men nu handler om internationalt anerkendt modetøj.
15.08.2019
Af: Move On Career
Illustration
Nyuddannet og konsulent
En unik værktøjskasse inden for analyse og forandringstænkning. Men også en hverdag med stort arbejdspres og hårde stunder, når man er med til at nedlægge stillinger. Læs om Ask Jessens erfaringer som konsulent
15.08.2019
Af: Move On Career
Illustration
Opskrift på finansiel frihed
Er du som nyuddannet på udkig efter dit første fuldtidsarbejde? Eller er du startet i arbejde og forestiller dig, at der går mange, mange år, før du kan trække dig tilbage fra arbejdsmarkedet og de mange forpligtelser, der hører med til arbejdslivet?
04.09.2019
Af: Karen Johanne Iversen, Spiir.dk (sponsorartikel)
HPT