Ti bløde kompetencer, der pynter på dit CV

Hvilke kompetencer er mest eftertragtede hos arbejdsgiverne - og hvilke bør nævnes i CV'et?

2023-11-29 14:24:00
Move On

Især som nybagt kandidat kan det være svært at sikre sig plads til jobsamtalen under jobsøgning. Dit CV er det første indtryk, som din kommende arbejdsgiver får af dig og derfor et af de vigtigste værktøjer i kampen om arbejdspladsen. Hvis du forstår at angive bløde færdigheder på dit CV, vil du skille dig ud fra andre kandidater. Her giver vi et bud på de ti personlige egenskaber og kompetencer, der vil gøre sig godt i dit CV.

1. Lederevne

Gode lederevner er altid efterspurgte og kan give dig et godt boost på karrierestien. At være en god leder er ikke nødvendigvis noget, er kan beskrives i tal og værdier. Af denne grund bør du uddybe lidt mere, hvis du vælger at angive lederevner på dit CV. Har du ageret som en teamleder før? Måske var du en gruppeleder i spejderkorpset, på din sportshold eller i dit studiejob? I så fald bør du nævne det. Alle aktiviteter, hvor du indtog en lederrolle, kan med fordel angives i dit CV.

2. Samarbejdsevne

Evnen til at være en god holdspiller kræver en del tålmodighed, følelsesmæssig intelligens og erfaring med at arbejde i små grupper. Hvis du er en god leder, så har du sandsynligvis også gode samarbejdsevner. Samarbejdsevner er vigtige i de fleste typer job.

3. Kommunikationsevne

Din kommunikationsevne er din evne til at præsentere information til forskellige typer publikum på den rette måde. Kommunikationsevner vil være nødvendige, hvis du søger en administrativ- eller kommunikationsstilling, men kan også være nyttige i de fleste andre typer job. Afhængigt af jobopslaget kan du måske beskrive dine færdigheder lidt mere specifik: f.eks. "evnen til at formidle til både teknisk samt ikke-teknisk personale" er en professionel måde at sige, at du kan både forfatte en teknisk dokument og "oversætte" denne til brug af almindelige personer (f.eks. virksomhedens kunder).

4. Evnen til at arbejde under pres

At kunne performe under pres er en uvurderlig evne. Virksomheder kræver ambitiøse og motiverede medarbejdere, der kan klare arbejdsbyrden uanset omstændighederne og kan yde lidt ekstra i travle perioder. Kan du holde hovedet kold i stressede situationer?

5. Evnen til at overholde deadlines

Evnen til at overholde dine deadlines går ofte hånd i hånd med evnen til at kunne arbejde under pres. På travle arbejdspladser med mange projekter og hurtige deadlines vil begge evner ofte være uundværlige.

6. Evnen til at lære hurtigt

Du kender sandsynligvis til livslang læring - da nye teknologier og metoder udvikles på daglig basis, er det vigtigt at fortsætte med at at udvide din vidensbase løbende. Ved at lade din kommende arbejdsgiver vide, at du er hurtig til at lære nye ting, indikerer du også din evne til at følge med udviklingen og justere dine arbejdsmetoder efter behov. Ligesom med lederkompetencer er det vigtigt at supplere denne punkt med eksempler fra dine egne erfaringer.

7. Tilpasningsevne

Tilpasningsevne er et værdifuld egenskab, især når det kombineres med evnen til at lære hurtigt. I samme omgang kan du ofte nævne fleksibilitet og evnen til at gå godt i spænd med andre. Vær klar til at komme med eksempler på din tilpasningsevne under jobsamtalen, men du behøver ikke at gå i de store detaljer i dit CV.

8. Sans for detaljer

Hvis du vil lade din kommende arbejdsgiver vide, at du er perfektionist uden at lyde for skræmmende, så er "detaljeorienteret" det rette ord. At være perfektionist er ikke altid nyttigt for samarbejdet i et team - så brug kun dette betegnelse, hvis det er relevant i forhold til jobbet.

9. Evne til at arbejde struktureret

Kan du organisere dit arbejde og holde styr på de vigtigste dele af din projekt? Evne til at strukturere din tid er vigtig i de fleste stillinger. Ligesom med de fleste andre kompetencer er det vigtigt at komme med konkrete eksempler - hvordan tilrettelægger du dit arbejde? Og hvad får arbejdsgiven ud af din arbejdsmetode?

10. Kreativitet

Kreativitet er ikke just en tillært evne, men den bør optræde på dit CV, hvis du opfatter dig selv som kreativ eller kunstnerisk. Det er et must i ansøgninger til kreative job, men det kan også benyttes til at vise din kommende arbejdsgiver, at du har mulighed for at komme med innovative bidrag til dit job. Medtag gerne eksempler relevant for jobopslaget.

Husk at...

At have de rette kompetencer kan give dig en fordel i en jobsøgningssituation. Du skal dog stadig fare med lempe, når du forfatter dit CV. Undgå at gå amok og nævne alt, som du kommer i tanker om. Hold dig til de evner, der er relevante for det pågældende job - samt dem, der vil hjælpe dig med at lykkes i dit arbejde. Og glem ikke, at den mest overbevisende måde at præsentere dem er altid at komme med gode eksempler.

55.006 læsere
Opdateret d. 29.11.2023

Læs også...


Opfordret ansøgning
Du har fundet et stillingsopslag, som du bare MÅ søge, og nu gælder det om at pudse tastaturet af og få skrevet en god opfordret ansøgning. Her får du vores guide til, hvad der bør være i din ansøgning – og ikke mindst, hvordan du kommer til at fremstå som den uundværlige medarbejder.
Move On Career
Måske kan du få dit kursus betalt
Som ledig kan du deltage i kompetencegivende kurser, samtidig med at du søger job. Og måske kan du endda få dit kursus betalt af a-kassen eller jobcenteret. Dine muligheder afhænger bl.a. af din uddannelsesbaggrund, din ledighedsperiode og om du modtager dagpenge eller kontanthjælp.
Move On Career
HR-cheferne om CV
HR-cheferne giver deres bedste råd til din CV-skrivning, så det supplerer din ansøgning og du får mest muligt ud af jobsøgningen.
Move On Career
Uopfordret ansøgning
Beskriv dit tilbud og din motivation meget konkret - og vær opmærksom på timingen, når du søger uopfordret!
Move On Career
CV-eksempel
Dit CV er et af de mest essentielle værktøjer i din jobsøgning. Få tips til at få udarbejdet dit eget.
Move On Career
Det rigtige kursus kan være vejen ud af ledighed
Er du ledig? Og er der langt mellem jobsamtalerne? Så kan et kompetencegivende kursus parallelt med jobsøgningen være vejen ud af din ledighed. Måske kan du endda få kurset betalt af jobcenteret eller din a-kasse!
Move On Career
Gør ansøgningen troværdig
Jobansøgningen er en kommende arbejdsgivers første indtryk af dig. Sørg derfor for, at indtrykket er troværdigt.
Move On
Guide: Bliv klar på dine kompetencer
Kirsten Holm Madsen, karriererådgiver ved MA a-kasse, har hjulpet KarriereVejviseren med en række råd til dig, der gerne vil have helt styr på, hvad du kan tilbyde arbejdsmarkedet.
Kirsten Holm Madsen
HR-cheferne: 7 fejl du skal undgå i dit CV
Erfarne HR-medarbejdere læser hundredevis af CV’er igennem hver måned. Desværre støder de ofte på de samme ærgerlige fejl. Det er ofte store fejl, som får dig til at virke useriøs eller sjusket – heldigvis er de fleste af dem lette at løse.
Move On Career
Sådan skriver du et godt CV
Curriculum Vitae betyder livsløbebane, og formålet med det er at præsentere alle dine erfaringer kort og præcist - en oversigt over dine erhvervserfaringer, din uddannelse, dine studiejob, dine sprog- og it-kundskaber, personlige interesser osv.
Redaktionen, Move On Career
HPT